Látnivalók Hajdúszoboszlón és környékén

 

Erdőfal

A múzeum Bocskai István (1557-1606) erdélyi fejedelem, a Hajdúkerület létrehozójának nevét viseli. Bocskai a szolgálatába szegődött hajdúkat saját birtokain telepítette le, földet és kollektív nemességet adományozott nekik. Ennek fejében háború idején katonáskodással tartoztak.

A mintegy húsz méter hosszú falon láthatók a hajdúk által annak idején nyitott körte alakú lőrések, maga a sarokbástya kör alakú.

 


Bika Vendéglő

Az 1870-es évekre a városnak múlhatatlanul szüksége lett egy olyan vendéglőszállóra, ahol hivatalos vendégeit, vagy a különböző ügyek intézésére a városba érkező küldötteket, tisztségviselőket megfelelő körülmények közt el lehetett szállásolni.
A Bika Vendéglő régen A vendéglátóhely 1871-ben készült el. Az egyemeletes épület a Kossuth utca sarkán, városi telken kapott helyet.

 


Bocskai István Múzeum

A múzeum Bocskai István (1557-1606) erdélyi fejedelem, a Hajdúkerület létrehozójának nevét viseli. Bocskai a szolgálatába szegődött hajdúkat saját birtokain telepítette le, földet és kollektív nemességet adományozott nekik. Ennek fejében háború idején katonáskodással tartoztak. A Bocskairól elnevezett utcán, a róla elnevezett múzeum központi épületében látható a Hajdúszoboszló története a kezdetektől napjainkig című, 1995-ben újrarendezett várostörténeti gyűjtemény.

 

 

Római katolikus templom

A Szent László tiszteletére szentelt templomot barokk stílusban építették. Freskóit a katolikus egyházi művészet jeles képviselője, Takács István készítette az 1930-as években. A diadalíven megelevenedik a város múltja.

A templomhajó mennyezetképének témája: Árpád-házi Szent Erzsébet jó cselekedetei. A diadalíven a régi Szoboszló elevenedik meg Hortobágyra utaló motívummal, de a művész megjeleníti a gyógyvíz megtalálását, s egy munkás gyógyulásának csodás jelenetét is.

 

 

Nemzetközi Modern Múzeum

A Nemzetközi Modern Múzeum alapítója a szoboszlói kötődésű Joseph Kadar Párizsban élő képzőművész. Kádár József ugyan Debrecenben született, de 1939-től 1954-ig Szoboszlón élt, majd Franciaországban telepedett le. Párizsban talált rá az elektrografikára. Ott lett figuratív festőből kísérletező művész, szakítva az ecsettel. Azóta fénymásolóval, számítógéppel készíti egyedi alkotásait, műveivel több hazai és még több külföldi városban szerepelt.

 

 

Református templom

A Kálvin téren áll a Reformatus templom. Gótikus stílusban épült a XV. században, amelynek erődfala a város talán legfontosabb műemléke Átépítése a középkori alapok felhasználásával 1711-1717 között történt barokk stílusban. Egy évszázad múltán, 1818-ban klasszicista elemek felhasználásával bővítették, és 1827-29-ben copf toronysisakkal látták el.

A templombelső egésze klasszicista ihletettségű, talán legszebb berendezési tárgya a szószék mögötti Mózes-szék.

 

 

Görög katolikus templom

A kis görög katolikus közösség 1994-ben építtette meg templomát. Korszerű anyagokat a bizánci stílus jegyeivel ötvözött, tervezője Lengyel István. Az ikonokat Latorcainé Újházi Aranka készítette.

 

 

Csanády-borház

A Csanády-ház az alföldi puszta egyik legrégebb népi lakóháza. A Csanádyak Bocskai István rokonsági köréhez tartoztak. Mint ilyenek, a fejedelem után a Nagykereki vár birtokosai lettek. Címeres oklevelt I. Lipót királytól kaptak 1690-ben.

A Csanádyak Hajdúszoboszló, s az egész hajdúkerület egyik legelőkelőbb családja.

 

 

Harangház

A fürdő előtti park különleges látványossága a millennium évében felavatott Harangház, ahol Oborzil Editnek, a városunkban született iparművésznek és férjének, Jeney Tibornak a különleges haranggyűjtemény-adománya nézhető meg.A látványos építészeti alkotás Rácz Zoltán építész munkája.

 

 

Hortobágyi Nemzeti Park

A leghíresebb magyar puszta szinte fogalommá vált, és nemzetközi téren mondhatni régebb óta ismert mint hazánkban. Felszínét a Tisza és mellékfolyóinak áradásai formálták szinte tökéletes síksággá. Természetesen az ember legelő állataival, a vizek szabályozásával befolyásolta a táj fejlődését.

 

 

Hortobágy Pusztai Állatpark

Hajdúszoboszló közelében Hortobágyon található a Pusztai Állatpark amely a vendégháztól könnyen, egyszerűen megközelíthető. Az őshonos állatokat felvonultató Pusztai Állatpark ideális hely mind azok számára, akiknek kevés az idejük a hosszabb túrákra vagy kisgyerekkel érkeztek: itt megtalálható egy helyen a puszta minden őshonos háziállata és megismerkedhetnek az ide látogatók.

 

 

Hortobágy Kilenclyukú Híd

Hortobágyi Kilenclyukú híd egyik leghíresebb látványossága az Alföldnek, az egyedül álló építmény látványát látogatók tömege csodálhatja meg valahányszor amikor áthaladnak rajta, illetve mikor hosszasan tartózkodnak Hortobágyon. Hajdúszoboszlón a szálláshelytől gyors megközelítés válik lehetővé Hortobágyra, vendégeinknek.

 

 

Hortobágy Pásztormúzeum

A Hortobágy egykori világát, az évszázadok alatt kialakult egyedi pásztorkultúrát, pusztai legeltetést mutatja be az egykori szekérállásban létrehozott Pásztormúzeum. Hortobágy, Hajdúszoboszlótól egyszerüen és gyorsan elérhető. A Vendégház lakóinak lehetősége nyílik kirándulást tenni a pásztormúzeumba és betekintést nyerhetnek a pásztorok életébe.

 

 

M3 Archeopark Polgár

Kedves látogató Ön egyedülálló látványosságra tehet szert amennyiben kirándulást tesz Magyarország első tájtörténeti és régészeti pihenőparkjába az M3 Archeoparkba. Vendégháztól egyszerűen gyorsan a 4 sz. főúton Debrecen felé haladva, M-35 autópálya, M3-as autópályán haladva Budapest felé a polgári kijáratnál található Magyarország első tájtörténeti és régészeti pihenőparkja. Az M3 Archeopark egyszerűen, könnyedén bejárható, kellemes kikapcsolódást és pihenést biztosít a látogató közönség számára.

 

 

Nagyerdei Kultúrpark

Üdvözlöm kedves látogató! Kérem engedjen meg egy kis ízelítőt a Nagyerdei Kultúrparkról amely Debrecenben tekinthető meg és különleges látnivalókkal várják Önt. Külön örömet jelent számunkra amennyiben érdeklődését sikerült felkeltenem és szivessen kapcsolja össze kirándulását Hajdúszoboszlóval.

 

 

Debreceni Botanikus Kert

Kedves látogató, töltsön kellemes napokat Vendégházunkban és segítünk Önnek megszervezni egy napot amikor látogatást tehet Debrecenbe, és megcsodálhatja az Egyetemi Botanikus Kert egyedi növényvilágát. Izelítőként egy kis virtuális sétára invitálom.

 

 

Debreceni Déri Múzeum

Debrecen központjában található, a Déri téren az európai hírű Déri Múzeum, amely a vendégeinknek  is kínál különleges, egyedi látnivalókat. Érdemes egy napos programot szervezni a Debrecenbe mert Hajdúszoboszlón a szálláshelytől gyorsan, egyszerűen megközelíthető a Déri Múzeum amely Györgyi Dénes és Münnich Aladár tervei alapján került megépítésre. 1930- ban pedig megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

 

 

Debreceni Nagytemplom

Kedves látogató! Bizonyára sokat foglalkoztatta a gondolat, ha egyszer Debrecenben vagy a környékén jár, akkor nem hagyja ki az egyik legnevezetesebb építményt a Debreceni Református Nagytemplomot. A jó hírem az Ön részére, hogy Hajdúszoboszló csupán 20km távolságra helyezkedik el Debrecentől.